Blått ljus - hur påverkar det oss?

Blått ljus - hur påverkar det oss?

Dygnsrytmen, eller den cirkadiska klockan, är en inbyggd funktion i din kropp och varje cell styrs av den. Därför är det så katastrofalt om man utsätts för ljus av fel våglängder vid fel tid på dygnet. Det förvirrar den cirkadiska klockan vilket får konsekvenser för sömnen och metabolismen och risken att drabbas av sjukdomar ökar. En av de mer extrema utmaningarna för dygnsrytmen är nattarbete, och vi vet att det är kopplat till en ökar risk för cancer, hjärt-/kärlsjukdom, övervikt och diabetes typ 2. Även om man inte arbetar skift är det svårt att optimera det blå ljuset, som ska vara rikligt mitt på dagen för att hålla oss pigga, men ska helst helt försvinna på kvällen när solen gått ner och givetvis under natten. Blått ljus hämmar nämligen produktionen av sömnhormonet melatonin i tallkottkörteln, något som gör oss pigga och får svårt att somna. Det kan också bidra till ögontrötthet, torra ögon, och till och med långsiktiga synproblem.

I en värld där skärmtid och syntetiska ljuskällor är en oumbärlig del av vårt dagliga liv även under tider då vi normalt inte skulle utsättas för blått ljus, är det därför viktigt att skydda våra ögon från potentiellt sömnstörande och hälsoskadande effekter. Här på Biohackers market är vi stolta över att erbjuda en lösning: glasögon som blockerar blått ljus, även kända som "blue light blocking glasses". Om man tar på sig dessa när solen normalt skulle gå ned, t ex vid 18.00-tiden kommer melatoninproduktionen sakteligen igång och man är skönt trött och lugn när det är läggdags. Även att bara använda dem några timmar före sänggående brukar ge märkbara effekter. 

Fördelar med Glasögon som Blockerar Blått Ljus:

Förbättrad sömnkvalitet: Genom att minska exponeringen för blått ljus i tid före sänggåendet hjälper dessa glasögon till att reglera din melatoninproduktion, vilket främjar en naturlig sömncykel.

Minskad ögontrötthet: Regelbunden användning kan minska symptomen på digital ögontrötthet, som suddig syn, svårigheter att fokusera, och huvudvärk.

Ökad koncentration: Eftersom ögonen blir mindre trötta, kan användaren uppleva bättre fokus och ökad produktivitet, speciellt vid användning av digitala enheter.

Långsiktigt ögonskydd: Att skydda ögonen från överexponering av blått ljus kan minska risken för synskador över tid.

Tillbaka till blogg